Zdrowy chleb bezglutenowy

Zdrowy chleb bezglutenowy

0 429

Jak można było zauważyć w poprzednim poście, z nietolerancją pokarmową da się żyć. A wszystkożercy mogą spokojnie mieszkać pod jednym dachem, nawet z weganami. Nie jest to proste, ale jak najbardziej możliwe. W tym roku powstał pewien problem właśnie ze względu na gluten. Co z chlebem? Dostępny chleb bezglutenowy jest obrzydliwy, torcinowaty, szczelnie pakowany, o kilkumiesięcznej przydatności do spożycia – koszmar, strach to dotykać, a co dopiero jeść. Wafle ryżowe może i sprawdzają się na co dzień, jednak nie wyobrażałam sobie ich na wielkanocnym stole. Dlatego postanowiłam w tym roku stworzyć chleb sama. Moje doświadczenie jeśli chodzi o pieczywo obejmuje tylko to słodkie – chałki, drożdżówki, więc przyznaję, że ze strachu poszłam trochę na łatwiznę. Chleb wyszedł świetnie, nieskromnie mówiąc nawet genialnie, rodzina miała mnóstwo radości i posypały się zamówienia na zaś…

Jak zrobiłam to moje małe cudo? Oto przepis:

500 g Brot-Mix Dunkel – mąka na chleb razowy

3 łyżki stołowe siemienia lnianego

2 łyżki stołowe czarnuszki

3 łyżki stołowe pestek słonecznika

2 saszetki suchych drożdży

1 łyżka stołowa cukru

¾ łyżki stołowej soli

560 ml wody ciepłej

Suche składniki mieszamy ze sobą i dolewamy ciepłą (nie zimną, nie chłodną, nie gorącą!) wodę. Ciasto mieszamy ręką aż się wyrobi. Powinno być nieco lepkie i kleiste. Przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy (dobrze sprawdza się łyżka moczona w zimnej wodzie). Pieczemy przez 1 h w temperaturze 230°C.

I tyle, bez maszyny do pieczenia, bez godzin wyrabiania ciasta :)

DSCF0810

Oczywiście, jeżeli macie tylko ochotę, to można dodać i inne składniki – np.: sezam czy pestki dyni.

SIMILAR ARTICLES

0 619

0 491