Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

0 491

Risotto to nic odkrywczego – ot, zwykła potrawa na poziomie trudności: łatwy. Co więc sprawia, że jest tak lubiana? Zapewne to, że możemy przyrządzić je w różnych wariantach smakowych, w zależności od dodatków. Risotto syci, a na upartego nadaje się też jako potrawa na wynos, np. do szkoły, pracy czy uczelni.  Możemy je jeść na ciepło, ale również zimno, więc gdy nie mamy jak go podgrzać, tragedii nie ma. Jest kolorowe, co czyni je idealną potrawą dla dzieciaków, bowiem możemy przemycić w niej mnóstwo warzyw zawierających witaminy. Czy mam wymieniać dalej? :)

Oto risotto w wersji bardzo kolorowej, bardzo prostej i bardzo smacznej.

Ilość porcji: 8

500gr ryżu do risotto

3,5 szklanki bulionu warzywnego

1 papryka żółta

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1op groszku mrożonego (400gr)

250gr pieczarek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

250gr pomidorków cherry (u mnie niestety zwykłe, leń – nie poszłam do sklepu…)

Sól, pieprz do smaku

Tłuszcz kokosowy (ale może być też zwykły olej rzepakowy)

DSCF1146-958x1024

Co z tym wszystkim zrobić?

Ryż przesmażamy na tłuszczu i gdy ziarenka zrobią się przeźroczyste, zalewamy je bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min, lub tyle, ile podano na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko podsmażamy na patelni. Osobno obrane i pokrojone w plasterki pieczarki również podsmażamy. Tak samo postępujemy z pokrojonymi w kostkę paprykami, gdy zmiękną dodajemy do nich przekrojone na pół pomidorki (można zostawić kilka do ozdoby) i chwilę jeszcze podsmażamy.

Tak przygotowane składniki po kolei dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy (nie chcemy mieć papki!). Całość doprawiamy solą i pierzem do smaku i to wszystko! Prawda, że banalne?

SIMILAR ARTICLES

0 619

0 448